W rodzinie mojego męża goszczą jako dodatek do barszczu wigilijnego, kruch0-drożdżowe pierożki z nadzieniem kapuścianym lub grzybowym.
Podaję przepis za moja Teściową
- 10 dkg drożdży
- 0,5 kg mąki
- 1 jajo
- kostka margaryny
- 1 łyżeczka smalcu
- 1/4 l śmietany (kwaśnej i tłustej - 22%)
- łyżeczka cukru
- sól
drożdże wymieszać z mąką na sucho, dodać jajo, margarynę, smalec, śmietanę, cukier, sól. Ciasto ma być luźne, więc mąki można dodać trochę mniej i dosypywać w trakcie zagniatania. A dalej wałkujemy kawałek (resztę ciasta warto wsadzić do lodówki bo szybko rośnie) wykrawamy kółka, nakładamy nadzienie i zlepiamy. Smarujemy jajem roztrzepanym i pieczemy w temperaturze 180-200 st.C dla wygody na papierze pergaminowym. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu. Podajemy na ciepło, podgrzane w piekarniku
P.S Wszystkiego co dobre w Nowym Roku !!! żeby nie był gorszy od tego co mija, może być - pozwalam mu - 100 razy lepszy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz