wtorek, 29 grudnia 2009

pierożki mojej drugiej Mamy

W rodzinie mojego męża goszczą jako dodatek do barszczu wigilijnego, kruch0-drożdżowe pierożki z nadzieniem kapuścianym lub grzybowym.

Podaję przepis za moja Teściową

  • 10 dkg drożdży
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajo
  • kostka margaryny
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1/4 l śmietany (kwaśnej i tłustej - 22%)
  • łyżeczka cukru
  • sól

drożdże wymieszać z mąką na sucho, dodać jajo, margarynę, smalec, śmietanę, cukier, sól. Ciasto ma być luźne, więc mąki można dodać trochę mniej i dosypywać w trakcie zagniatania. A dalej wałkujemy kawałek (resztę ciasta warto wsadzić do lodówki bo szybko rośnie) wykrawamy kółka, nakładamy nadzienie i zlepiamy. Smarujemy jajem roztrzepanym i pieczemy w temperaturze 180-200 st.C dla wygody na papierze pergaminowym. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu. Podajemy na ciepło, podgrzane w piekarniku

P.S Wszystkiego co dobre w Nowym Roku !!! żeby nie był gorszy od tego co mija, może być - pozwalam mu - 100 razy lepszy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz